Databank Octrooilicenties

De Databank Octrooilicenties is een 'portal' waarop octrooihouders hun octrooi ter licentie kunnen aanbieden aan derden en tevens een 'digitale marktplaats' voor bedrijven die gebruik willen maken van nieuwe technologieën in Nederland. Deze ‘marktplaats voor technologie-uitwisseling’ heeft als doel om de actieve handel in octrooien (ofwel patenten) te bevorderen.

U bent eigenaar van een octrooi maar u wilt of kunt uw octrooi niet zelf exploiteren. Of u wilt het octrooi zelf exploiteren, maar zoekt daarnaast ook andere partijen die dat voor u willen doen. Bijvoorbeeld omdat u via deze partijen toegang krijgt tot een nieuwe (buitenlandse) afzetmarkt.

U kunt dan een overeenkomst sluiten met iemand die de uitvinding in licentie wil nemen. Met een licentie geeft u de licentienemer toestemming uw uitvinding op de markt te brengen. (Lees meer over octrooilicenties.)

Win-win situatie

Zo ontstaat een win-win situatie voor alle partijen. De licentiegever vergroot de kans op extra winst uit zijn octrooi. De licentienemer die de uitvinding vercommercialiseert kan meer omzet en winst op zijn markt maken. Op deze manier kunnen beiden geld verdienen met de uitvinding.

De Databank Octrooilicenties is een initiatief van Octrooicentrum Nederland, onderdeel van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Onze organisatie voert dit uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Service menu right